Een schutting uit bangkirai: oerdegelijk, strak en betaalbaar

Voor sommige tropische hardhoutsoorten kan je best veel geld neertellen, zeker wanneer je een groot aantal lopende meters tuinwand wenst te plaatsen. Hierbij denken we onder meer aan hout zoals afromosia, padoek of ip?. Toch bestaan er wel degelijk betaalbare alternatieven waardoor je toch niet hoeft te vrezen voor de inhoud van je portemonnee. Een van deze houtsoorten is bangkirai, die terug lijkt te zijn van weggeweest.

Bangkirai ontpopte zich tijdens de jaren tachtig tot een van de meest gebruikte houtsoorten. Bijna elk terras dat werd geplaatst, was er eentje uit bangkirai. Maar al snel doken er fouten op die hun oorsprong kenden bij de productie. Maar nu weten de fabrikanten exact welke afmetingen geen problemen op zullen leveren, met als resultaat een optimalisatie van het product. Hetzelfde geldt voor de latten of planken waar je een tuinwand mee vorm kan geven.


Eenvoudige maar strakke uitstraling
Bangkirai bezit bruingeel tot roodachtig kernhout dat op termijn prachtig zal vergrijzen. De tekening is eerder onopvallend, waardoor het al snel past in diverse contexten. Dit dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld afromosia, die iedereen met zijn tekening met verstomming doet slaan. Toch komt het karakter van het bangkirai ten volle tot uiting in een moderne tuinomgeving, want het is en blijft tropisch hout. Houd hier dus rekening mee indien je al een landelijk tuinhuis uit lariks, grenen, eik of een andere Europese houtsoort hebt staan.

Duurzaamheidsklasse 2: voldoende?
Duurzaamheidsklasse 2 betekent letterlijk een levensduur van 15 tot 25 jaar. Maar deze levensduur heeft voornamelijk betrekking op het contact met grond en aarde. Vergelijkbaar met houtsoorten als massaranduba en weng? dus. Je kan dus stellen dat het wel enige tijd zal meegaan. Bij een schutting maken de planken zelfs geen contact met grond en aarde, dus je hoeft niet bang te zijn voor aantasting. Algemeen gezien is het gewoon belangrijk om steeds dezelfde richtlijnen te hanteren voor de plaatsing: en correcte tussenafstand van de palen, voldoende spatie tussen de latten en het gebruik van inox nagels. De palen plaats je 60-70 cm in de grond voor een optimale stabiliteit. Blijf ook met de onderste plank een paar centimeter van de grond om aantasting van het hout te vermijden. Je kan ook opteren voor een betonplaat, maar dat is allesbehalve een noodzaak.


Bloeden mogelijk, maar geen reden tot paniek
Tijdens opzoekingswerk naar de eigenschappen van bangkirai kan je op commentaar botsen die op het eerste gezicht wat hard in de oren klinkt. De meest voorkomende omhelst het natuurlijke fenomeen ?bloeden?, iets waar ook andere houtsoorten als merbau toe in staat zijn. Dit kan ervoor zorgen dat er donkerbruine vlekken ontstaan op nabijgelegen stenen terrassen. Volgens sommigen zijn deze vlekken afkomstig van de natuurlijke inhoudsstoffen moeilijk te verwijderen. In dat opzicht kan het geen kwaad om preventief te werk te gaan. Je kan het donkerbruine goedje eerst even uit het hout laten regenen vooraleer je de schutting begint te plaatsen. Is het kwaad toch geschied? Geen nood, met een beetje geduld is het perfect mogelijk dat de inhoudsstoffen door de weersomstandigheden vanzelf verdwijnen. In extremis kan een chlooroplossing of chloorhoudend poetsmiddel soelaas bieden.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat